Thursday , 22 March 2018

Thursday , 22 March 2018

Tentera Tak Perlu Undi Pos Lagi – Ex Tentera

Tentera Tak Perlu Undi Pos Lagi – Ex Tentera

Kuala Lumpur : Kumpulan veteran hari ini mendesak kerajaan menghentikan undi pos bagi tentera dan polis, dengan mengatakan ia tidak perlu kerana negara berada dalam keadaan aman di mana anggota keselamatan tidak lagi ditempatkan di kawasan jauh.

Menjawab langkah terbaharu Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk menambah kategori pengundi pos bagi penjawat awam, Persatuan Patriot Kebangsaan (Patriot) berkata langkah itu sepatutnya dikurangkan.

“Malah tentera dan polis yang membentuk kumpulan terbesar yang layak untuk undi pos, tidak ada keperluan untuk undi pos sama sekali.

“Tidak seperti zaman kami ketika berperang dengan musuh negara, apabila sebahagian besar askar berada di dalam hutan atau bersiap sedia mengatur kedudukan ketika kecemasan, kita sekarang dalam keadaan aman dan tentera ditempatkan di pangkalan masing-masing.

“Jadual bertugas harian yang betul dengan mudah membolehkan semua anggota pasukan keselamatan mengundi pada hari pengundian,” kata Presiden Patriot, Brig Jen (B) Mohamed Arshad Raji, dalam kenyataan.

Beliau berkata dengan pengurusan yang betul, perkara yang sama boleh dilakukan jabatan perkhidmatan awam lain seperti imigresen, kastam, bomba dan penyelamat, penjara dan hospital.

“Undi pos harus dihadkan sepenuhnya kepada mereka yang bertugas untuk negara dan yang tidak dapat kembali ke pangkalan dalam masa sehari, seperti peronda laut dan maritim.”

Beliau menambah kumpulan itu menyokong gesaan Bersih 2.0 supaya sistem pengundian pos diperbaiki atau dimansuhkan sama sekali.

Ini berikutan pertikaian Bersih 2.0 terhadap SPR semalam yang menambah 9 kategori pengundi pos dan menuduh pihak berkuasa mewartakan kategori-kategori itu secara sulit tahun lalu tanpa mewajarkan mengapa mereka layak mengundi dari jauh.

Pengerusi SPR Tan Sri Mohd Hashim Abdullah berkata selain kakitangan SPR, polis dan tentera, 9 lagi kategori penjawat awam boleh memohon untuk menjadi pengundi pos.

Kategori itu termasuk anggota Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia; Jabatan Penjara; Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia; anggota dan petugas hospital serta klinik kerajaan; sukarelawan polis; Angkatan Pertahanan Awam Malaysia; Jabatan Imigresen; Agensi Pengurusan Bencana Negara dan Jabatan Pendaftaran Negara yang bertugas di Pusat Transformasi Bandar (UTC). -FMT

Tentera Tak Perlu Undi Pos Lagi – Ex Tentera Reviewed by on . Kuala Lumpur : Kumpulan veteran hari ini mendesak kerajaan menghentikan undi pos bagi tentera dan polis, dengan mengatakan ia tidak perlu kerana negara berada d Kuala Lumpur : Kumpulan veteran hari ini mendesak kerajaan menghentikan undi pos bagi tentera dan polis, dengan mengatakan ia tidak perlu kerana negara berada d Rating: 0

Leave a Comment

scroll to top