Thursday , 22 March 2018

Thursday , 22 March 2018

Jururawat Perlu Miliki Ijazah

Jururawat Perlu Miliki Ijazah

Kuala Lumpur : Kementerian Kesihatan sedang mengkaji cadangan mewajibkan bakal jururawat untuk memiliki ijazah sarjana muda sebagai syarat minimum pada masa akan datang.

Ini bermakna pada masa depan, program sijil dan diploma dalam kejururawatan tidak lagi akan ditawarkan di mana-mana institusi pengajian tinggi (IPT) atau kolej swasta.

“Saya juga meminta kerajaan untuk mempertimbangkan ganjaran sesuai kepada jururawat yang memiliki ijazah atau kelayakan lebih tinggi ketika berkhidmat,” katanya kepada pemberita selepas Program Aspirasi Transformasi Nasional 2050 (TN50) Wanita India bersama jururawat, di sini hari ini.

Subramaniam menambah, setakat ini JPA menetapkan taraf pendidikan sijil, diploma dan setaraf bagi jawatan jururawat.

Katanya, ada antara jururawat yang sedang berkhidmat memiliki tahap pendidikan sehingga Doktor Falsafah (PhD) tetapi tidak diiktirafkan memandangkan tiada jawatan atau gred yang diperuntukkan untuk kelayakan itu dalam sistem perjawatan JPA.

Sehubungan itu, kata Subramaniam, beliau mengarahkan Ketua Bahagian Kejururawatan Kementerian Kesihatan untuk menyediakan laporan terperinci kepada JPA bagi menyelesaikan situasi itu.

Beliau berharap, JPA akan memberi peluang kepada jururawat yang mempunyai kelayakan lebih tinggi seperti ijazah dengan pangkat atau gred yang setaraf. Menurutnya, Kementerian Kesihatan kini memiliki  80,000 jururawat bagi sektor awam

Jururawat Perlu Miliki Ijazah Reviewed by on . Kuala Lumpur : Kementerian Kesihatan sedang mengkaji cadangan mewajibkan bakal jururawat untuk memiliki ijazah sarjana muda sebagai syarat minimum pada masa aka Kuala Lumpur : Kementerian Kesihatan sedang mengkaji cadangan mewajibkan bakal jururawat untuk memiliki ijazah sarjana muda sebagai syarat minimum pada masa aka Rating: 0

Leave a Comment

scroll to top